dimecres, 9 de juliol del 2014

Viatge a Bobo

Sensacions:

Avui, només llevar-me, he tornat a ser conscient d'on era. I he estat una mica més feliç de comprovar que el mediament contra la malària no ha tingut efectes adversos :)
M'he sorprès de veure que per esmorzar mengen pa i truita francesa, cosa que sospitosament pot ser herència dels propis francesos. En Tiguiane no ha pogut esmorzar amb mi perquè actualment els musulmans fan el ramadan. M'ha explicat que només pot menjar de 6 de la tarda a 5 de la matinada. També m'ha comentat la diversitat religiosa que hi ha. En aquest país conviuen musulmans, cristians i protestants, una barreja curiosa.

Abans d'agafar el bus hem fet un tomb pel centre i pel mercat central. Aquí és on he començat a adonar-me realment de les diferències tan marcades que hi ha. La ciutat en general té edificis més baixos, més descuidats i els carrers són més bruts. El trànsit és una mena de selva ferotge on el més fort és qui passa, i òbviament si ets un vianant ja pots estar atent de no perdre la vida a cada minut. El mercat està tot ple de venedors amb mantes a terra, ambulants, i amb paradeta. La densitat de població és molt alta i tots els venedors ambulants es precipten sobre la gent per vendre. És curiós veure com les dones transporten els cabassos plens de coses al cap. També m'ha fet molta gràcia veure algunes vestimentes molt tradicionals i com algunes mares transporten els nens amb una roba lligada a l'esquena o a la panxa.


Agafar l'autobús també ha estat una aventura arriscada entre venedors ambulants i moltíssims passatgers fent cua. Finalment, hem entrat al que perfectament podria ser un bus català, amb la diferència que la meva presència ressaltava una mica per ser la única extrangera. L'aventura s'ha posat interessant quan a mig camí algú ha cridat "fumée!!!" i l'autobús s'ha parat en sec i hem baixat tots a una carretera en mig del no res, tot ple de camps i arbres. Més endavant, quan tot ha tornat a la normalitat, hem fet una parada a un poblet. Quan hem baixat, han tornat els venedors ambulants en massa. És possible comprar des de fruites, begudes, a mocadors, targetes del mòbil i carn cuita. Els nens petits em deien "Nasara,  nasara", paraula que després he après que vol dir "Dona blanca" en llengua local.


Durant el camí he tingut un petit debat sobre la poligàmia amb en Tiguiane. Aquí, pel que m'ha explicat, i sobretot als pobles, és bastant normal. Es veu que no depèn de la religió, sinó que és una qüestió social. En resum, el que he après és que la poligàmia és com una separació sense divorci, i a més te'n vas amb una altra. El divorci està molt mal vist aquí, i les famílies pressionen i amenacen moltíssim perquè no passi. A més, quan un home i una dona es casen, les dues famílies van a viure juntes i formen una de sola molt més gran. Per tant, quan la cosa s'acaba, l'home pot buscar una altra dona, sempre que tingui el consentiment de la primera. Li he demanat que perquè les dones no poden fer el mateix. La resposta ha estat que la dona és vista com dèbil, i per tant un home no pot deixar mai una dona i li ha d'oferir protecció. D'altra banda les dones poden deixar els marits per un altre home, tot i que no està ben vist.
Certament, tot plegat és una concepció força masclista, però almenys he pogut tenir una versió real del concepte. La meva opinió sembla que no ha convençut en Tiguiane, i de fet m'ha explicat que els seus valors es fonamenten en fer sacrificis personals en pro de la societat, i no ser feliç amb la teva parella es veu que és un d'ells. També donen moltíssima importància a la familia unida.



Un cop arribats a Bobo, he pogut veure que és una ciutat més petita, encara més caòtica i més rural, i que les persones són més obertes i més amables. He conegut l'Osman, un altre professor, m'han ajudat a instalar-me a la "Maison des hôtes" i hem fet reconeixement de la zona.



Una curiostat: als bars no posen cap mena de tovalló!

Treball: 
Demà a primera hora comença la feina real a l'universitat!


Bona nit!!!




4 comentaris:

  1. Em costa força de entendre! Aixi la familia es important peri un home pot abandona la dona per una altre? No entenc gens la resposta a la pregunta de "per que les dones no poden fer el mateix?" no diuen que els homes no poden abandonar la dona per que son debils? Es contradiu! :O

    Ja tinc ganes de veure el moodle en marxa!! :D

    Btw: nasara nasara nasara hehehe!!!

    ResponElimina
  2. Hahaha, tot i el pseudonim sé qui ets ;P

    Potser no m'he explicat prou bé. el que volia dir és que quan un matrimoni no va bé, l'home es busca una altra dona però no deixa la primera (d'aquí la poligàmia), i no la deixa perquè hi ha pressió de la família, pq està mal vist i pq se suposa q no s'ha de deixar una dona sola pq és dèbil. D'altra banda la dona pot deixar l'home si vol, pq segons ells l'home és fort i pot valdre's sol, però igualment no ho fan mai, així que...

    Espero q s'hagi entès millor ^^

    Fins aviat!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha nomes fa falta veure la quantiatt industrial de faltes que puc fer per paraula per indentificarme :P

      Vale! Ara si que t'he entes! :D Pero igualment, esta justificant per que els homes poden anar a una altre dona, en lloc de per que les dones no poden anar amb un altre home (que diria que era la teva pregunta)! Si la poligamia esta ben vista com a minim que estigui ven vista per tots els sexes! V_V tot i que per el que dius... sembla que no son pas flors i violes!

      Elimina
  3. Querida nasara ,aquí la etnia de Cataluña te saluda y nos sentimos orgullosos como nos estas representando,tus crónicas sociales se agradecen, estamos muy contentos de saber que a través tuyo podemos tocar otras culturas, bueno desde aquí se despide otra nasara que se va a dormir, hoy hemos tenido un día movidito cuídate muakkks muchosss

    ResponElimina